Koninklijk Paleis Amsterdam

Koninklijk Paleis Amsterdam

Het Koninklijk Paleis Amsterdam is het officiële ontvangstpaleis van Zijne Majesteit de Koning en één van de belangrijkste monumenten van Nederland.

Het Koninklijk Paleis Amsterdam wordt actief gebruikt bij staatsbezoeken, prijsuitreikingen en andere koninklijke ontvangsten. Bovendien stelt de koning het paleis, voor het grootste deel van het jaar open voor publiek. Het paleis bezoeken? Zie hier voor actuele openingstijden en tickets of bezoek het paleis virtueel.

Kinderen in het Koninklijk Paleis Amsterdam Foto: Melissa PeltenburgStaatsbanket Burgerzaal - Koninklijk Paleis Amsterdam

Geschiedenis

In 1648 werd begonnen met de bouw van het nieuwe stadhuis van Amsterdam. Anderhalve eeuw werd het paleis als stadhuis gebruikt. In 1768 werd het gebouw voor het eerst enkele dagen als ‘paleis' gebruikt. Reden was de feestelijke ontvangst van stadhouder Willem V en Prinses Wilhelmina van Pruisen in de hoofdstad.

In 1806 werd Lodewijk Napoleon, de broer van de Franse keizer Napoleon, Koning van Holland. In 1808 nam hij het stadhuis op de Dam in gebruik als Koninklijk Paleis. Na de val van Napoleon in 1813 gaf Prins Willem Frederik, de latere Koning Willem I, het eigendom van het paleis terug aan de stad Amsterdam. De stad gaf hem weer het gebruik ervan: zowel vorst, als stadsbestuur zagen het belang van een verblijfplaats voor het staatshoofd in de hoofdstad. In 1936 verkocht Amsterdam het paleis aan de staat, die het gebruik als ontvangstpaleis continueerde.

In 2013 tekende Koningin Beatrix in het Koninklijk Paleis Amsterdam de Akte van Abdicatie, net zoals Koningin Wilhelmina in 1948 en Koningin Juliana in 1980.

Bezoek Wilhelmina van Pruisen en Willem V aan AmsterdamBurgerzaal Koninklijk Paleis Amsterdam  Foto: Jelle HoekWeeskamer in het Koninklijk Paleis AmsterdamBurgerzaal Koninklijk Paleis Amsterdam
Cached at 2024-10-16T10:26:56.327877