Paleis Noordeinde

Paleis Noordeinde

Zijne Majesteit de Koning gebruikt Paleis Noordeinde als werkpaleis. De werkvertrekken van de Koning en Koningin Máxima zijn hier gevestigd. Ook werken de meeste medewerkers van de Dienst van het Koninklijk Huis op Paleis Noordeinde.

Jaarlijks vinden er vele ontvangsten en audiënties plaats op het paleis. Ook ontvangt de Koning er buitenlandse ambassadeurs voor de overhandiging van hun geloofsbrieven. Op Prinsjesdag vertrekt de Koninklijke stoet van het paleis en vindt na het uitspreken van de Troonrede op het balkon de zogenoemde balkonscène plaats. De representatieve vertrekken in het middendeel van het paleis zijn in de zomer enkele weken opengesteld voor het publiek.

balkonscene Prinsjesdag 2024Gang Paleis Noordeinde

Geschiedenis

‘Int Nortende’, aan de rand van het toenmalige Den Haag, liet Willem Goudt in 1533 een middeleeuwse hofstede verbouwen tot een voornaam woonhuis. Het gebouw, waarvan de geschiedenis sinds 1591 onlosmakelijk is verbonden met de Oranjes, heeft zich ontwikkeld tot het Paleis Noordeinde zoals wij dat nu kennen.

Sinds 1814 is het paleis gebruikt door Koning Willem I, Koning Willem III, Koningin-Regentes Emma en Koningin Wilhelmina. In mei 1948 werd het middengedeelte van het paleis door brand verwoest. In datzelfde jaar werd Juliana koningin. Zij koos ervoor Paleis Soestdijk te gebruiken als officiële residentie. Wel bleef een gedeelte van de hofhouding haar werkruimtes in Paleis Noordeinde houden. Tussen 1952 en 1976 was in de noordelijke vleugel van het paleis het Institute of Social Studies gevestigd.

Na een grondige restauratie nam Koningin Beatrix het paleis 1984 weer intensief in gebruik als werkpaleis. Koning Willem-Alexander gebruikt het sinds zijn inhuldiging in 2013 ook als werkpaleis.

Geloofsbrieven Paleis NoordeindeOpenstelling Paleis NoordeindeSecretarieoverleg
Cached at 2024-11-21T08:25:01.071826