Op vrijdag 1 juli opende koning Willem-Alexander de tentoonstelling Dynastie, portretten van Oranje-Nassau in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Na een korte toespraak van de directeur van de Koninklijke Verzamelingen, Flip Maarschalkerweerd, kreeg de koning als eerste een rondleiding door de prachtige tentoonstelling.

 
Dynastie, portretten van Oranje-Nassau
 
Honthorst Louise henriette

Schoonheden

Het officiële ontvangstpaleis van de koning is op zichzelf al de moeite van het bezoeken waard. De zalen op de bel-etage bieden een unieke ruimte voor een tentoonstelling gewijd aan portretten van het Huis Oranje-Nassau. Veel van de portretten zijn onderdeel van de permanente inrichting. Daarnaast zijn er portretten te zien die normaal gesproken hangen op Paleis Huis ten Bosch. Zoals de serie portretten van 12 dames geschilderd door Gerard van Honthorst. Een serie die oorspronkelijk bestond uit 24 portretten, 23 dames en maar één heer. De reeks die Amalia van Solms bij haar favoriete schilder bestelde, is net volledig gerestaureerd in het Koninklijk Huisarchief. Nu siert deze serie ‘schoonheden’ de wand van Koninklijk Paleis Amsterdam.

Oranje symboliek

De portretten van Honthorst vormen samen met de staatsieportretten, familieportretten, kinderportretten, ruiterportretten en foto’s de tentoonstelling Dynastie, portretten van Oranje-Nassau. Deze tentoonstelling geeft een prachtig overzicht van de geschiedenis en de verbanden en verhoudingen tussen de Oranjes vanaf de Vader des Vaderlands tot en met koning Willem-Alexander. Bijzonder om te zien is hoe leden van de Oranje-dynastie zich lieten afbeelden. De stadhouders werden neergezet als dappere krijgshelden met vorstelijk aanzien, terwijl de latere portretten met kroon en hermelijnen mantel vooral het koninklijke aspect benadrukten. Lopend langs de schilderijen wordt u verrast door de luisterrijke decors die overvloeien van Oranje symboliek en verwijzingen naar het geslacht Oranje-Nassau. Johann Friedrich Tischbein heeft bijvoorbeeld in dit schilderij van het gezin van stadhouder Willem V uit 1788 op de achtergrond een portret verwerkt van Frederik de Grote. Als verwijzing naar de Pruisische afkomst en als dank voor zijn hulp tegen de patriotten. Dat het verwerken van symbolen niet alleen iets uit het verleden is blijkt uit een recente foto van Rineke Dijkstra. Op de foto van koning Willem-Alexander en zijn gezin in villa Eikenhorst prijkt in de hoek een sinaasappelboompje.

Tischbein Familieportret van de kinderen van stadhouder Willem V
Dijkstra koning willem alexander koningin maxima met de prinsessen catharina amalia alexia en ar