Ter afsluiting van de viering 200 jaar Koninkrijk organiseert het Nationaal Archief de tentoonstelling 24 uur met Willem – Koning van Nederland en België. De Koninklijke Verzamelingen hebben vele tientallen persoonlijke objecten beschikbaar gesteld voor deze tentoonstelling. De objecten, variërend van zijn bureau, werkkostuum, servies en documententas tot verschillende belangrijke documenten brengen de bezoeker dichter bij koning Willem I dan ooit tevoren.

 
Anne Reitsma Fotografie documentenmap
 
Vlag Pronk

Een nieuw begin

In 1815 wordt Napoleon definitief verslagen, de Franse vlag ligt aan flarden. Nederland is dan, na jaren van oorlog, verarmd en verpauperd. De armoede regeert. Na 19 jaar van omzwervingen komt erfprins Willem Frederik, zoon van de laatste stadhouder, in 1813 op het strand van Scheveningen aan. Als koning Willem I gooit hij plichtsgetrouw en eigengereid alles in de strijd om Nederland en België weer in het zadel te helpen. Om dit te bereiken werkt hij 24 uur per dag. Willem I ondertekent op eerste kerstdag 1821 maar liefst 137 documenten: regeren is administreren! Zo legt hij de basis voor het huidige Nederland. Veel initiatieven en besluiten van Willem I zijn tot op de dag van vandaag herkenbaar in ons landschap: wegen, kanalen en spoorwegen.

 

Willems papierfabriek

De werkkamer van Willem I staat centraal in de tentoonstelling. Daar speelt zich het werkende en persoonlijke leven af van de koning. Door middel van een rode loper treedt de bezoeker het domein van Willem I binnen en ontdekt de wereld van deze hardwerkende vorst. Ook de vertrouwelingen van de koning komen aan bod. Via hen leert de bezoeker over de thema’s die Willem I bezig houden: de vorming van het Verenigd Koninkrijk, de aanleg van een nieuwe infrastructuur in Nederland, sociaal-economische verbeteringen en later ook de splitsing tussen Nederland en België. Via de vertrouwelingen leren we ook meer over het karakter van Willem I.

Anne Reitsma Fotografie Bureau Willem I
 
Anne Reitsma Fotografie stempels

Het Nationaal Archief werkt in de tentoonstelling samen met het STAM (Stadsmuseum Gent) en het Genootschap voor het Nationaal Archief. De tentoonstelling 24 uur met Willem is nog te zien tot 17 juli 2016.